Wanneer je je mond brandt aan TE pittig eten, moet je DIT doen!

Te pittig eten naar binnen werken, kan vervelende gevolgen brengen voor je. Je hebt het gevoel dat je mond in brand staat, je gaat zweten en de volgende ochtend op de toilet is een groot feest. Zonde, want pittig eten kan erg lekker zijn. Wat doe je tegen een “verbrande mond”? Water drinken? Niet bepaald. De meeste mensen weten waarschijnlijk al dat je melk moet drinken in plaats van water maar hoezo is dat eigenlijk?
Het is tijd voor een beetje scheikunde.

how_to_cool_a_burning_mouth_after_eating_spicy_food_featured

Want wat doen melkproducten precies in je mond? Het heeft te maken met receptoren op je tong. Receptoren zijn gevoelig voor bepaalde stoffen, eigenlijk zijn ze gevoelig voor bepaalde moleculen. De gesloten verbindingen in pittige producten zorgen voor een reactie naar de hersenen die het eten als “heet” ervaren. Eigenlijk is dat het eten helemaal niet heet, het is pittig.
Melkproducten hebben een open verbinding in hun molecuulconstructie, die past op de moleculen van pittige producten. Hierdoor wordt de smaak geneutraliseerd en ervaar je minder pittige klachten na het nuttigen van je hot meal.

In het filmpje wordt het je eventjes uitgelegd. Dit is een vrij technisch verhaal, hopelijk begrijp je het!
Zo niet: dan hoef je alleen te onthouden dat je een flinke slok melk moet nemen na je chili con carne 😉

Reacties () .Reacties

Menu